COMPLEXOR świadczy kompleksowe usługi dla rolnictwa i ogrodnictwa
23 maja, 2025
Jaki rodzaj wapna dobrać do gleby
23 maja, 2025

Siarka – niedoceniany składnik decydujący o jakości i wysokości plonów

Siarka (S) to jeden z podstawowych składników pokarmowych roślin, zaliczany – obok azotu (N), fosforu (P), potasu (K), wapnia (Ca) i magnezu (Mg) – do tzw. makroelementów. Choć potrzeby roślin względem siarki są duże, ten pierwiastek wciąż bywa pomijany w praktyce nawożenia. Tymczasem jego obecność jest niezbędna do prawidłowego wzrostu, wysokiej jakości plonów i odporności roślin na stresy środowiskowe.


Znaczenie siarki dla roślin

Siarka uczestniczy w wielu kluczowych procesach metabolicznych:

• wspiera syntezę białek i tłuszczów,

• wpływa na smak i zapach warzyw (np. cebuli, czosnku),

• zwiększa zawartość karotenu,

• poprawia jakość nasion roślin oleistych,

• aktywuje enzymy i wspomaga fotosyntezę,

• poprawia wykorzystanie azotu,

• wzmacnia odporność na choroby, suszę i niskie temperatury.

Jest też niezbędna do tworzenia aminokwasów siarkowych (cysteina, metionina), witamin (np. B1) i związków aromatycznych. Rośliny o wysokim zapotrzebowaniu na siarkę to m.in. rzepak, soja, lucerna, koniczyna, groch, fasola, słonecznik, cebula, czosnek, ziemniaki, kukurydza, buraki i zboża. Z hektara mogą pobrać nawet 40 kg S lub więcej.


Siarka w glebie – formy, obieg i dostępność

W glebie siarka występuje w formach organicznych i nieorganicznych. Jej dostępność dla roślin zależy od:

• zawartości materii organicznej,

• aktywności mikroorganizmów,

• warunków tlenowych,

• pH gleby.

W warunkach tlenowych związki siarki organicznej przekształcają się w siarczany (SO₄²⁻) – przyswajalną formę dla roślin. W warunkach beztlenowych może powstawać siarkowodór (H₂S), który wiąże się z żelazem i tworzy trudno dostępne siarczki. Na glebach lekkich siarka łatwo ulega wymywaniu, co sprzyja jej deficytom – zwłaszcza w regionach oddalonych od przemysłowych źródeł emisji SO₂.


Objawy niedoboru i skutki

• Pierwsze oznaki niedoboru siarki to:

• chloroza (żółknięcie) młodych liści,

• ograniczenie wzrostu,

• sztywność i kruchość tkanek,

• w rzepaku – blade kwiaty, łukowato wygięte liście, zdeformowane strąki.

Niedobory wpływają na jakość i ilość plonów – np. w rzepaku mogą obniżyć plon nawet o 30% z powodu słabego zapylania. Ponadto ograniczają zawartość białka i tłuszczów w roślinach.


Uwaga: siarka uwalnia się stopniowo – nawożenie warto zaplanować z wyprzedzeniem. Jej efektywność wzrasta przy optymalnym pH gleby (ok. 6,0–6,5), dlatego należy monitorować odczyn i w razie potrzeby wykonać wapnowanie.

Siarka a inne składniki pokarmowe

Siarka ściśle współdziała z innymi składnikami:

Z azotem (N): wspólnie wpływają na syntezę białek. Brak siarki ogranicza efektywność nawożenia azotowego.
Z wapniem (Ca) i magnezem (Mg): nadmiar siarki może wypierać te pierwiastki, powodować zakwaszenie gleby i zmniejszać aktywność mikroflory glebowej.
Z fosforem (P): istotna jest równowaga, by nie zaburzyć przyswajalności składników.

Zacznij od analizy gleby

Aby nawożenie siarką było skuteczne, warto zlecić analizę gleby – określić jej pH oraz zawartość makroelementów. Takie badanie można wykonać w Okręgowych Stacjach Chemiczno-Rolniczych. To prosty krok, który pozwoli zoptymalizować nawożenie i zwiększyć opłacalność produkcji.

 

Urszula Zimnoch
Dr inż. Nauk Rolniczych

Adres biura
Smolniki 10
18-520 Stawiski, woj. podlaskie

+48 787 432 006

NASZ BESTSELLER

Kosmetyczny środek sanitarny do pielęgnacji i odświeżania stanowisk zwierząt zamów